house eno

 
 

Located in the coast of Belgium, the ENO project is a summer house, prepared to host a family of 10 people. Inspired by the family’s character while meeting their needs for frequent changes, a game of colors is applied throughout the building, on the walls, the curtains, the flowers.

 
 
 
 
 
 
190111 Facade e.jpg
 
 
 
 
 
 

In Ostend, the main purpose of the buildings on the coastal line is to provide the best possible view, by embracing the north facade and creating the “front” of the building, while the south side is neglected as the “back”.

 
 
 
 
 
bird photo.jpg
 
 
 
 
 

In contrast to this situation, house ENO is a first step to a more general approach, where extra quality is given to the internal part of the site, by cutting through the floors and creating courtyards. A substantial element of this condition is the new inner garden, which benefits ENO’s residents as well as the nearby neighbors.

Moreover, these open spaces provide a gradation and continuity between the exterior and interior, allowing the inhabitants to move along and between them easily.

 
 
 
 
 
190110 plans e-02.jpg
 
 
 
 
 

The carefully selected materials provide the neutral canvas needed for the actions of the family. White bricks, white tiles and light wood are combined with the vivid decorations and vegetation, creating an atmosphere of a warm and nurtured home.

 
 
 
190114 ENO ground floor e.jpg
 
 
 

project: house eno

team: de baes

location: ostend, belgium

status: design

year: 2017

program: residential