house lmg


a collaboration with frontofficetokyo


The project is located in the middle of a forest, nestled at the foot of a valley. Between the mountain aloft and the lake below, the house vanishes in a logical continuity of the territory.

Chapter 1

Gallerists, the clients wish to open their house to artists and friends.

Art has always been able to return to the beginnings, close to nature. It was in this spirit that the will to have a guesthouse, sort of a studio, was born, recluse on itself on the other side of the valley.

Cut off from the conveniences of everyday life, without running water or electricity, the idea was to return to simple values, reconnecting the occupant with nature and himself.

Nature serves as a catalyst for reflection and creativity.

A pavilion will be installed across the pond and an aqueduct will link it with the existing house. To initiate his visit, the visitor will need to confront himself with the elements of nature from the start by literally throwing himself into the water. Conditioned, the individual will only be more fortified.


Chapter 2

The existing house is no longer preserved. Instead, we want to strengthen the flow of the relationship to the landscape by installing a platform. The platform is anchored in the landscape and flows through the valley.

The house, partly on pilotis, partly sunken in the hillside, merges into the surrounding landscape. The roof, a horizontal plane in the sloping landscape dressed in strips of wild vegetation, acts as a podium, inviting the house to embrace the landscape.

It allows the resulting landscape to be read as a clear line. Our house melts and disappears thus in its background, always in the respect of the surrounding nature.

The smaller volumes on the roof - a workplace and a studio - constitute small islands amidst the vast panorama, shelters where the residents can retreat.


project: House leg

team: de baes + frontofficetokyo

location: grez-doiceau, Belgium

status: design

year: 2016

program: residential